Ajattelin aloittaa tämän blogin jupisemalla hieman ACTAsta. Tämä tekijänoikeuksiin ja väärentämiseen liittyvä kansainvälinen sopimushan on ollut esillä aika hyvin sekä lehdissä että internetissä. Viime lauantaina Suomessa ja maailmalla onnistuttiin jopa järjestämään mielenosoituksia tuota sopimusta vastaan. Internetissä sopimusta on lähdetty vastustamaan ikään kuin SOPAN Eurooppalaisena versiona ja hyökkäyksenä sanan- ja internetinvapautta vastaan. Lisäksi sopimuksen valmistelua on kuvailtu salailevaksi ja muutenkin epäilyttäväksi. Jotain hämärää siis tuntuu olevan tekeillä...
 
Sitten aloin vähän googlailemaan ja tuo mielikuva alkoi murentua. Kävi nimittäin ilmi, että jopa Effi on sitä mieltä, että tuolla sopimuksella ei ole juurikaan vaikutuksia Suomen lainsäädäntöön. Samoilla linjoilla on myös sopimusta neuvottelemassa ollut Euroopan komissio. Etenkin se, että valtavirran sanomalehti ja Effi ovat samaa mieltä tämän asian vaikutuksista, saa tilanteen vaikuttamaan siltä, ettei tässä oikeasti ole mitään hätää. Tai ainakin siitä, etteivät asiat ole meillä täällä muuttumassa huonompaan suuntaan. Kukaan ei siis vieläkään rupea lukemaan sähköpostejani minun puolestani.
 
Mutta ehkä asiat eivät olekaan näin yksioikoisia. Vaikka ACTA ei aiheuttaisi muutoksia Suomen tai EU:n lainsäädäntöön, se varmaankin muuttaa jonkin muun maan lainsäädäntöä. Euroopan komissio kertoo, että yksi syy kannattaa ACTA:a on se, että se takaa Euroopan talouden hyvinvoinnin ja kilpailukykyisyyden. Kun asiaa ajattelee lisää, on helppo hoksata, että suuri osa kopioiduista tuotteista ja teoksista on juurikin eurooppalaisia tai amerikkalaisia ja kopioijat ovat usein kehitysmaiden asukkaita joilla ei ole varaa maksaa täyttä hintaa merkkituotteesta, ohjelmistosta tai elokuvasta. EU:n lisäksi ACTA:ssa on tällä hetkellä mukana käytännössä kaikki muut rikkaat maat sekä pari keskisarjan maata kuten Meksiko ja Marokko. Komission mukaan ACTA on vasta alku, ja tämän jälkeen WTO:n kautta on tarkoitus asiaa eteenpäin. Alkaakin vaikuttaa entistä enemmän siltä, että tästä sopimuksesta eivät tule kärsimään rikkaiden maiden kuluttajat vaan köyhien maiden tavalliset ihmiset.
 
Mielestäni on siis hyvä, että Suomessa ja Euroopassa ihmiset vastustavat ACTA:aa ja muita ACTA:aakin pahempia tekijänoikeuksia laajentavia suunnitelmia, mutta on hyvä muistaa, että internetinvapautta voidaan loukata myös Suomen ja Euroopan ulkopuolella. Kannattaa myös pitää mielessä, että kunnallisvaalit ovat oven takana ja ACTA:aa saatetaan käyttää ihan vain piraattipuolueen vaalikampanjan avauksena.